Rahim Sarkması Nedir?

Kadınlarda görülen rahim sarkması problemi çeşitli nedenler ile baskı altında kalan rahimlerde zamanla meydana gelen bir rahatsızlıktır.  Çok sayıda gerçekleşen hamilelikler, ikiz ve üçüz doğumları, çok fazla ağır kaldırmak, düzenli olarak uzun süreli öksürmek, iri bebek doğumu gerçekleştirmek, sürekli ıkınmak, şişmanlık gibi birçok farklı durumun yaşanması rahimin büyümesine neden olur. Bu durumların yaşanması ile rahim gerilir ve kaslar genişler. Sonucunda ise normalden büyük rahimlere sahip olunur. Tıp dilinde uterus büyümesi adı ile de bilinen rahim sarkması problemleri hemen her kadında meydana gelebilecek olan rahatsızlıklardandır.

 

İdrar Torbası Sarkması Nedir?

 

İdrar sarkması idrar kesesinde sürekli kaçırmalara neden olabilecek türde bir rahatsızlıktır. İdrar kesesinde meydana gelen büyüme vajina içine veyahut da dışına doğru gelişebilir. Çoğunlukla geme kadınların yaşadığı problemler arasında yer almaktadır Gebeliğe bağlı olarak gelişen bu rahatgsızık, idrar organlarının hamileliğe bağlı olarak işlevini kaybetmesi ve yer değiştirmeye başlaması ile meydana gelir. Tıp dilinde bilinen diğer ismi ‘sistosel’dir. Sürekli öksürmek, karına baskı yapmak, ıkınmak, hapşırmak, ağır eşya kaldırmak ve taşımak gibi durumlar bu rahatsızlığın tetiklenmesini sağlamaktadır. İlerleyen aşamalarında idrar kaçırma problemleri yaşanır. İdrarın oldukça zor yapıldığı durumlarda kişilerin el yardımı ile idrar torbalarını yönlendirmeleri gerekir. İdrar yolu organlarının sağlığını korumak açısından mutlaka tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır.

 

Kadınlarda görülen rahim sarkması problemi çeşitli nedenler ile baskı altında kalan rahimlerde zamanla meydana gelen bir rahatsızlıktır.

 

 

Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası Hamilelik

 

Rahim sarkması ameliyatları sarkan rahimlerin tekrar toparlanmasını ve küçültülmesini amaçlayan operasyonlardır. Gayet rahat geçen operasyon sonrasında kadınların rahimleri olması gerektiği şekle geri döner. Hamileliğin gerçekleştiği durumlarda genişleyen rahim ilk yapısına geri dönerek bir sonraki hamileliklerin oldukça rahat geçmesini sağlamaktadır. Rahim sarkması ameliyatı olan kadınlar bu ameliyattan sonra hamile kaldıkları durumlarda gayet rahat ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirler. İkiz çocuk veya iri çocuk dünyaya getirmeleri halinde bir ihtimal tekrar rahimin sarkması söz konusu olsa da genelde karşılaşılmayacak bir rahatsızlıktır. Olası bir durumda eğer rahim genişlerse isteğe bağlı olarak rahimin tekrar toparlanması adına cerrahi müdahaleler yapılabilir.

 

Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Rahim sarkması ameliyatı geçiren kadınlar kısa sürede iyileşme belirtisi göstererek normal hayatlarına dönebilirler. Anestezik operasyonlar ile gerçekleşen operasyonun ardından iyileşme sürecinde kadınların dikkatli davranmaları ve rahmi zorlayıcı hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir.

Belirli bir dönem cinsel ilişkinin yasak olması ile birlikte kadınların ağır eşya kaldırmak ve taşımak gibi hareketlerden de kaçınması önerilir. Rahim Sarkması şikayetleriniz olduğunu düşünüyor, fakat emin olamıyorsanız ,rahim sarkması belirtileri  yazmıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Leave a reply