Vajina Sarkması Önlenebilir Mi?


Birçok kadının sorunlarından olan genital organların sarkması erkekleri de etkileyen bir sorundur.

Yaşla birlikte genital organlarda sarkma görülür. Çünkü yaşlandıkça vücudumuzun çeşitli yerlerinde sarkmalar görülmesi normaldir. Doğumdan sonra sarkmaların görülmesi birçok kadının ortak problemidir. Sanki birşey düşüyormuş hissinin oluşması bile görülür. Alt karın bölgesinde çekme ve ağrılar, idrar kaçırma sorunları vajina sarkmasının nedenlerindendir. Egzersizler ve sağlıklı beslenme diyetleri, vajina sarkmalarını önler. Ancak iç kısımlardaki sorunların varlığı da sarkmalara neden olur.

 

Üretra adı verilen bölgede idrar kesesi, rektum, ince bağırsak, vajina ve rahim vardır. Bu sistemleri tutan dokular hasar gördüğünde sarkmalar yaşam kalitesini düşürür. Bazen ileri dereceye uzanan bu sistem, vajina girişinden dışarı çıkmaya neden olur.

 

Genital Organlarda Sarkma Nedenleri

 

Normal doğum ve gebelikler vajinanın doğal yapısını bozar. Bu da hasara neden olarak sarkmalara neden olur. Ama doğum yapmamış kadınlarda da sarkmanın görülmesi olasıdır. Bu durumda sağlıksız beslenme ve bünye de soruna etki eder. Genital organlarda sarkma belirtileri aşağıdaki işaretlerdir:

 

  • Ağırlık hissi  ya da dolgunluk gibi sorunlar söz konusu olduğundan vajinadan birşeyin düşüyor hissi
  • İdrar kaçırma sorunları
  • Dışkılama sorunları
  • Alt karın bölgesinin acıması

 

Öksürme, ağır bir şey kaldırma gibi durumlarda daha da artış gösteren şikayetler gözle görünür hale geldiğinde artık tedavi edilmesi gerekir. Rahimin vajinadan sarkmaya başladığı durumlar bile görülebilir. Dışkılama ya da idrar gibi durumlarda elle itilmesi gerekebilir.

 

Sistosel, enteroselle, rektosel ve rahim sarkması şeklinde görülen sarkma sorununun tedavi edilmesi farklı şekillerde yapılır.

 

Sistosel yani idrar torbası sarkması durumunda işemenin tam olarak boşaltılması mümkün olmayabilir. İdrar sorunlarına ve öksürme, hapşırma, gülme gibi durumlarda idrar kaçırmaya neden olan bu durum pet kullanmayı gerektirecek kadar ciddi olabilir. Sıkça idrar yolu enfeksiyonu görülmesine neden olabilir.

 

Enterosel adı verilen durum ise vajina kubbesinin sarkmasına neden olur. Tamamen ya da kısmen sarkan vajinanın bağırsak işlevlerini etkilemesi de söz konusu olabilir. Görsel açıdan da bu tür sorunlara neden olan vajina sarkması tedavi edilmelidir.

 

Rektosel sarkma durumu söz konusu olduğunda kalın bağırsak ve anüs üzerindeki bölgenin sarkmasıdır. Bu durum dışkılama sorunlarına neden olur. Bu yüzden yaşam kalitesini ciddi bir olumsuzlukla etkilemektedir.

 

Rahimde sarkma olması durumunda sorun kişiden kişiye farklılaşır. Hafif sarkmalarda herhangi bir sorun görünmezken, ileri sarkmalarda alt karın kısımlarında ve belde ağrılar görülebilir. Birçok sarkmayla birlikte görülen rahim sarkması çoğu zaman doğum sonrasında görülür.

 

Genital Organlarda Sarkma Tedavisi

 

Sarkma sorunu olan birçok kadın tedavi istemez. Beslenme ve yaşam şartlarının değiştirilmesiyle kilo kontrolünün sağlanması hedeflenir. Hiçbir tedavinin kesin sonuç vermediği bu durumda, cerrahi müdahale daha iyi bir çözüm olarak görülür. Problemin devam etmesi ve tekrar aynı sorunların yaşanması sarkmayı önleyici egzersizler yapılarak desteklenir.

 

Kegel egzersizleri adı verilen egzersizlerle kasları güçlendirmeniz sağlanır. Günde en az 3 kere yapılması gereken bu egzersizler idrar tutmaya yardımcı olur. Aynı zamanda pelvik egzersizler de sorunun çözülmesini sağlar.

 

  • İdrarınız gelince tutup bırakır gibi sıkma hareketleri yapın ve en az 10 saniye boyunca tutup bırakın.
  • Günde en az 3 kere 10-20 kez tekrarlayın.

 

Genital organlarda sarkma ameliyatı da bir tedavi seçeneğidir. Ama daha önce de belirttiğimiz gibi sonuç kesin olmayabilir. Kabızlıktan kaçınmak ve kilo kontrolünün sağlanması için dikkatli olunması halinde sorunun daha hızlı çözülmesi mümkün olabilir.

 

Sık Doğum Yapanlar Risk Altında Olabilir

 

Vajinal doğum doğal bir olay olmakla birlikte, sık yapılan doğumlar vajinanın sarkmasına neden olabilir. Rahim ve rektum sarkması da bu duruma eşlik ettiğinde kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Yaşla birlikte vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi vajinada da sarkmalar görülebilir. Ciddi bir soruna neden olmadığı sürece ilk aşamaları için tedavi gerekmez. Ancak ilerleyen aşamalardaki dayanılmaz ağrılar ve idrar, dışkı kaçırma gibi durumlar hastanın sağlığını olumsuz etkiler.

 

Vajina sarkması ve vajinanın dudaklarının sarkması farklı durumlardır. Biri işlevsel diğeri de estetik sorunlara yol açacağından karıştırılmaması gerekir. Yapılacak muayene sorunu hastayı etkileyen durum incelenir ve gereken yapılır.

 

Vajina Dudaklarının  Sarkması

 

Kadınların bir diğer sorunu olan vajina dudaklarının sarkması ise tamamen estetiksel bir sorundur. Bazı durumlarda cinsel yaşamın olumsuz etkilenmesine neden olmakla birlikte, estetik operasyonlarla tedavi edilebilir bir durumdur. Vajina dudaklarının dolgu yöntemiyle doldurulması genelde iyi bir tedavi sonucu alınmasını sağlar. Ayrıca vajina gençleştirme operasyonları da bu problemlerin giderilmesine yardımcı olur. Fazla deri alınır ve sarkmanın önüne geçilmiş olur.

 

Bazı hastalarımızda doğuştan oluşan problemleri görüyoruz. Bu durum klitorisi de etkilediği için cinsel yaşam ve idrar sorunlarına yol açabiliyor. Tedavinin  yapılması için hastanın buna hazır olması gerekir. Hamile olmayan ve 18 yaşından büyük hastalarda operasyon yapılabilir. Operasyon kızlık zarını etkilemediği için bakire olan hastalarda da yapılır.

2 Cevap

  1. Bu konuda 3 çocuk annesi olarak muzdaribim sitede ki içeriklerin hepsini okudum diyebilirim gayet faydalılar ama ameliyat olursam hiç şüphesiz esra hanımı seçeceğim bu kadar sağlıklı bilgileri bir arada görmek beni mutlu etti.

Leave a reply