Kadınlarda Vajina Gevşemesi Neden Olur

Kadınlarda vajina gevşemesi, vajinanın bulunduğu genital bölgedeki kaslar, bağlar, deri ağı, bölgede yer alan doku ve yapıların yerinde tutulmasını sağlayan sinir, kas ve fasya kombinasyonun zayıflamış olması sebebiyle oluşmaktadır. Bu tür durumlarda vajene doğru sarkmalar ve dışarı çıkmalar gözlemlenir. Vajinal sarkma olarak adlandırılan bu tür durumlar bireyi hem estetik yönden hem de psikolojik olarak olumsuz etkiler.

 

Vajinal sarkma (prolapsus) kadınların günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkilediği gibi, yaşam kalitesini ve konforunu da kötü yönde etkilemektedir. Jinekolojik bir sorun olan vajina genişlemesi, bir veya birden fazla doğum yapmış bulunan kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Özellikle zor doğumlar sebebiyle uzayan süreçler sinir ve kas sisteminin zayıflamasına sebep olabilmektedir. Kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte görülmeye başlanan hafif sarkma veya genişleme tedavi gerektirmemekle birlikte, rahatsızlığın yaşam kalitesini etkiler düzeyde olması halinde tedaviye başvurulmalıdır.

 

İlerleyen yaşlarda oluşan sarkma ve genişlemeler genellikle menopoz döneminde azalan östrojen hormonu sebebiyle bağ dokusunun gücünde meydana gelen azalmalardır. Tüm bu belirtilerin ve oluşumların dışında, daha önce hiç doğum yapmamış bazı kadınlarda da sarkma ve genişlemelerin oluştuğu görülmektedir. Genellikle vajinal sarkmanın herhangi bir belirti olmaksızın ortaya çıkması mümkün olup, yoğun sarkmalar yaşanması halinde önemli sorunlara yol açabilmektedir.

 

Vajina Sarkma Belirtileri Nelerdir?

 

Kadınlarda vajina gevşemesi ile ilgili en önemli belirti, kadın tarafından vajina içerisindeki doku veya yapıların yerinden oynadığının hissedilmesidir. Tedavi edilmemesi halinde önemli sorunların meydana gelmesine sebep olan vajina sarkmasının belirtileri,

 

  • Vajinadan bir şeyin düştüğünü hissetmek
  • Bel ağrısı
  • İdrar kaçırma,
  • Dışkılama sorunları
  • Ağrılı birleşme
  • Vajenden dışarı sarkan dokular
  • Pelvik alanda ağırlık hissi

 

Vajina sarkması yaşayan kadınların uzun süre ayakta durmaları halinde yaşadıkları şikâyetlerde artış görülebilir. Rahatsızlığın yaşandığı dönemde ağırlık kaldırma, dışkılama veya gaz çıkarma sırasında ıkınma, tekrarlayan öksürükler durumun daha da kötüleşmesine sebep olabilmektedir.

 

Vajina Sarkma Tedavisi

 

Bu tür belirtilerin görülmesi zaman geçirilmeden genital bölgeler konusunda uzman bir jinekoloğa başvurulmalıdır. Yapılacak olan fiziki tedavi sırasında hastalık öyküsü de titizlikle incelenmeli, vajina içerisindeki doku ve kasların zayıflamasından kaynaklanacak olan komplikasyonların önlenebilmesi için en uygun tedavi yöntemine karar verilmelidir. Vajinal sarkma (prolapsus) yaşamsal tehlikeler içeren bir durumdur. Yapılan muayene sonrasında elde edilen bulgular doğrultusunda intrajavinal peserler veya ameliyatla düzeltilebilmektedir.

 

Bu tür ameliyatlar genel anestezi altında yapılmaktadır. Hastaya laparaskopik ameliyat yapılması öngörülmüşse ameliyat gelişmiş kamera sistemleri ve oldukça ince aletler yardımıyla cerrahi yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Laparaskopik cerrahi yöntemleri gerek alınan sonuçlardaki başarı oranının yüksekliği, gerekse uygulamanın popülerliği sebebiyle en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Vajinal sarkma sorunlarının tedavi garantisi olmamakla birlikte, uzman bir jinekolog tarafından yapılacak olan ameliyatlar bireyin tedavi olma şansını daha da artırmaktadır.

 

Ameliyat sonrası yapılan ameliyat türüne ve ameliyatın boyutuna bağlı olmak kaydıyla hastanın 2 ila 4 gün süreyle hastanede yatması gerekebilmektedir. Ameliyat sonrası tedavi sırasında en az 6-9 hafta ağırlık kaldırmamaları önemle tavsiye edilmektedir. Cinsel aktiviteler konusunda aktif olmayan veya ameliyat olmasında engeller bulunan bireylerin ise, hekim tarafından önerilen egzersizler ve ilaçlarla tedavilerini sürdürmeleri gereklidir.

 

 

Kadınlarda vajina gevşemesi, vajinanın bulunduğu genital bölgedeki kaslar, bağlar, deri ağı, bölgede yer alan doku ve yapıların yerinde tutulmasını sağlayan sinir, kas ve fasya kombinasyonun zayıflamış olması sebebiyle oluşmaktadır.

Leave a reply