Vajina Genişlemesinin Nedenleri

Vajina genişlemesi hakkında akla gelen sorulardan birisi “cinsen ilişkiye girmek vajina genişlemesine neden olur mu?” sorusudur. Bu sorunun yanıtı uzman jinekologlar tarafından defalarca açıklanmıştır. Vajina esnek bir duvara sahiptir. Cinsel ilişki öncesi bu duvarlar gevşeyerek cinsel ilişkiye hazır hale gelir. Vajina duvarlarının bu esnekliği doğum sırasında da kendini ispatlamaktadır ve penisten daha büyük olan bebeğin dışarı çıkmasına olanak tanıyarak eski haline dönmeyi başarabilmektedir. Bu nedenle cinsel ilişkiye girmek vajina genişlemesinin nedeni olamaz. Vajina genişlemesinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden en önde geleni de doğum yapmaktır. Normalde 2 cm olan vajina genişliği doğum esnasında 15 cm olmaktadır. Doğum sonrasında vajina duvarları deforme olabilir ve bu nedenle vajina genişlemesi gerçekleşebilir.

 

Vajina Genişlemesinin Nedeni Nedir?

 

Vajina genişlemesi doğum esnasında meydana gelen kas yırtılmaları ile oluşabilmektedir. Ayrıca doğumda zorlanan kadınlara doğumun kolaylaştırması için vajinadan makata doğru atılan epizyotomi kesiklerinin iyi dikilmemesi veya enfeksiyon kapması da vajinal genişlemeye yol açabilmektedir. Vajina genişlemesine neden olan bir diğer etmen ise yaştır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cilt yapısının da eski esnekliğini kaybetmesi vajina genişlemesinin nedeni olabilir. Vücuttaki yağ ve kas dokularında gözlenen gevşemeler ile vajina genişlemesi tablosu ile karşılaşılabilir. Kişiden kişiye değişen derin deri dokusunun yapısı da kişide vajinal genişleme görülmesine neden olabilir. Kadınlar için rahatsız edici olan bu durum için farklı tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Menopoz döneminde vücuttaki değişimler ile beraber vajina genişlemesi gözlemlenebilir. Doğurgan kadınlardaki normal östrojen oranı menopoza girme sürecinde azalarak pelvik kasların ve bağ dokularının esnekliğini korumasına yardımcı olmada yetersiz kalır. Menopoz döneminde östrojenin azalması vajina çevresindeki kas ve bağ dokuların esnekliğinin azalmasına ve vajina genişlemesine neden olabilmektedir. Rahim kanseri gibi hastalıkların tedavisinde yapılan Histerektomi işlemi ile rahim alınması vajina genişlemesinin nedeni olabilir. Bilindiği üzere uterus vajinanın devamında yer alan geniş bir alandır. Rahmin alınması ameliyatının ardından vajina alınan rahmin boşluğuna doğru düşerek genişlemeye uğrayabilir. Obezite ve gebelik gibi durumlarda da kilo artışına bağlı olarak vajina genişlemeleri görülmektedir.

 

Vajina Genişlemesinin Önlenmesi Mümkün Müdür?

 

Vajina genişlemesinin tüm faktörlerine ek olarak adet dönemlerinde değişen hormon dengeleri de vajina genişlemelerine yol açabilmektedir. Cilt sağlığına ve hormonal dengeye dikkat edilmesi gibi önlemler vajina genişlemesini önlemede etkili olacaktır. Ayrıca vücut kitle endeksine dikkat edilmesi, hızlı ve aşırı kilo alınmaması da vajina genişlemesinin riskini azaltacak önlemlerdendir. Adet döneminde gözlemlenen 1 2 santimetrelik genişleme doğal ve fizyolojik bir durumdur endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Cinsel ilişki sırasındaki genişleme de doğal olarak karşılanan ve geri dönüşlü bir durumdur. Adet döneminin bitmesi ve cinsel ilişkinin bitmesi ardından vajina eski haline dönecektir.

 

Vajina Genişlemesinin Tedavisi Nedir?

 

Vajina genişlemesinin tedavisi vajina genişlemesine neden olan etmen üzerinden ilerlemektedir. Yani vajina genişlemesinin nedenine göre tedavi de değişmektedir. Uzman hekimler vajina genişlemesinin nedenleri hakkında yaptıkları incelemeler ve tetkikler ile olası tedavi yöntemlerini sıralayacak ve hastaya açıklayacaktır. Bu tedaviler hormonal, cerrahi ya da ilaç tedavisi şeklinde değişiklikler gösterebilmektedir. Vajina daraltılması ameliyatı yapılması da uygun görüldüğü takdirde mümkündür. Vajina çevresinde oluşan esnekliğin nedeni hormonal ise bu problemin çözümü de hormonal tedavi olmalıdır. Uzman jinekologlara danışarak bu problemin çözümünde en etkili yönteme başvurulmalıdır. Vajina genişlemesi genel olarak doğum gibi kadınları oldukça zorlayan durumların ardından görüleceği gibi adet ve cinsel ilişki gibi daha basit olaylar ardından da gözlenebilir. Genel olarak bu durumlarda vajina eski haline gelmektedir. Vajinanın normal değerlerinden daha geniş olması durumunda doktora başvurulması oldukça önemlidir.

 

Vajina genişlemesine neden olan bir diğer etmen ise yaştır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cilt yapısının da eski esnekliğini kaybetmesi vajina genişlemesinin nedeni olabilir.