Vajinoplasti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vajina bölgesinde farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan yıpranma, estetik kayıplar ve deformasyonların giderilmesi amacıyla yapılan cerrahi girişimler vajinoplasti olarak adlandırılmaktadır. Özellikle son 10 yıllık süre içerisinde en sık yapılan estetik operasyonlardan biri olan vajinoplasti, vajina kanallarının daraltılmasının yanı sıra dokuları da sıklaştırarak estetik kazanımlar sağlamaktadır.

 

Vajina gölgesinde ortaya çıkan yıpranmalar kadın kadar erkeği de olumsuz etkileyen oluşumlardır. Öyle ki bazı kadınlarda özgüven kaybına sebep olarak cinsellikten kaçınmaya varan davranışlar geliştirmesine yol açmaktadır.  Estetik kaygıların yanı sıra kadında psikolojik sorunların ortaya çıkmasına da sebep olan bu tür durumlar vajinoplasti ameliyatlarıyla tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Kadınlarda vajina genişlemesine sebep olan en önemli unsur, normal yollarla yapılan doğumlardır. Doğumun sayısı arttıkça vajinadaki genişleme çoğalmakta, kaslar eskisine oranla daha gevşek bir hal almaktadır.

 

Vajina Neden Genişler?  

 

Vajinanın genişlemesine ve kasların gevşemesine sebep olan en önemli etken doğumlardır. Normal yolla yapılan doğumların dışında vajinanın genişlemesine sebep olan etkenler arasında,

 

  • Aşırı kilo alma
  • Genetik yapı
  • Yaş ilerlemesi
  • Menopoz
  • Hızlı kilo kaybı
  • Vajina bölgesinde yapılan
  • Histerektomi (rahim alınması)
  • Sinir ve dokularda ortaya çıkan işlevsel bozukluklar
  • Bağ dokusu anormallikleri
  • Pelvik cerrahi geçmişi
  • Sigara kullanımı yer almaktadır.

 

Cinsel ilişkinin sıklığı da bir vajina genişleme sebebi olarak görülse de, bu görüşü doğrulayan bir sonuç mevcut değildir. Aynı şekilde erkek penisinin büyüklüğü de vajina genişlemesine bir sebep olarak gösterilemez. Çünkü vajina oldukça elastiki bir yapıya sahiptir ve cinsel ilişki sonrası ilk haline geri dönmektedir.

 

Vajinoplasti Ameliyatı Neden Yapılmalıdır? 

 

Vajinanın genişlemesi hem kadın hem de erkek için cinsellikten alınan hazzın azalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında vajinadan çıkan sesler cinsel uyumu olumsuz etkilemekte, kadının kendisini değersiz görmesine sebep olacak kuruntuların oluşmasına yol açmaktadır. Vajinoplasti ameliyatı olmayı gerektiren bir başka neden ise, kaslarda oluşan gevşemenin zamanla idrar tutamama sorunlarını ortaya çıkarıyor olmasıdır.

 

Vajinoplasti Ameliyatlarında Risk Var Mıdır? 

 

En küçük ve önemsiz ameliyatlarda bile bir risk faktörü olabildiği düşünüldüğünde vajinoplasti ameliyatlarında da olası riskler mevcuttur. Ancak oldukça minimum değerlere sahip olan risklerin en önemlisi operasyon sonrası enfeksiyon oluşma riskidir. Ameliyat sırasında cerrahi kesiler yapılmakta ve kesiler dikişle kapatılmaktadır. Bu esnada oluşabilecek risklerin sıfırlanması adına operasyon sonrası antibiyotik kullanılır. Bir başka risk de hafif kanamalar, kasılma ve ağrılardır. Tüm bu riskler alınan tedbirler sayesinde hastaya en küçük bir sağlık sorunu oluşturmaz. En istenmeyen risk ise, ameliyatın beklentileri karşılar düzeyde olmama ihtimalidir. Böyle durumlarda düzeltme ameliyatı yapılarak hastanın beklentileri karşılanır.

 

Vajinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?  

 

Vajinoplasti ameliyatları oldukça düşük risklere sahip bir cerrahi işlemdir. Yaklaşık 45 ile 60 dakika arasına yapılabilen bu tür ameliyatlar hakim tercihi ve hasta isteğine bağlı olarak genel veya lokal anestezi altında yapılır. Cerrahi yöntemlerle ve lazerle yapılabilen ameliyatlar sonrasında kadın bireyler cinsel yaşamları eskisine oranla çok daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmektedir. Cerrahi vajinoplasti, sıkıştırmanın ne miktarda yapılacağının belirlenmesi adına fazla derinin işaretlenmesi adına yapılan çalışma ile başlar.

 

Vajina daraltma ameliyatında vajen girişinden başlamak üzere 3-4 cm içeriye kadar olan bölüm daraltılır. Operasyon sırasında vajina arka duvarından bir kısmı kesilip çıkarılmakta, vajinal duvarda yer alan kaslar sıkıştırılmak suretiyle takviye edilmektedir. Uygulama kesilen kenarların vücut içerisinde kendiliğinden eriyen dikişlerle birbirine dikilmesiyle sonlandırılır. İşlem sonrasında kadının daha güçlü bir pelvik tabana ve daha dar bir vajina kanalına sahip olması sağlanır. İhtiyaca bağlı olarak vajina daraltma ameliyatıyla eş zamanlı olarak labioplasti (iç dudak küçültme ameliyatı) yapılabilmektedir.

 

Vajinoplasti Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 

Her ameliyatta olduğu gibi vajinoplasti ameliyatları sonrası dönem de büyük öneme sahiptir. Sağlıklı ve hızlı bir iyileşme sağlamak adına hekim tarafında önerilen tedavi programının aksatılmadan sürdürülmesi, tavsiyelerin eksiksiz yerine getirilmesi gerekir. Vajinoplasti sonrası olası risklerden biri, bölgede enfeksiyon oluşmasıdır. Ancak hekim tarafından verilen tavsiyelere uyulması riski tamamen ortadan kaldıracaktır.

 

Ameliyat Sonrası Cinsel İlişki

 

Ameliyat sonrası dokunun tam anlamıyla iyileşmesi beklenmeli, 4 ila 6 hafta cinsel aktiviteden kaçınılmalıdır. Ameliyat cilt yüzeyinde değil, vajina içinde ve kanal bölümünde gerçekleşmiştir. Ameliyat sonrası yaralar kapanmadan cinsel ilişkiye girilmesi, dikişlerin zamanından önce yırtılarak kanama yapmasına sebep olabilir. Ayrıca tam iyileşme gerçekleşmeden yapılacak cinsel ilişki sırasında kadın acı duyacağından bu durum farklı cinsel sorunların oluşumuna temel teşkil edebilmektedir. Bir diğer mahsuru da, cinsel ilişki sırasında vajinanın enfeksiyona açık hale gelme riskidir. Mümkün olduğu kadar iyileşme döneminde vajinal bölgeye dokunulmamalı, zorunlu olmadıkça tampon kullanımından bile kaçınılmalıdır.

 

Ameliyat Sonrası Tam İyileşme Ne Kadar Zamanda Olur?

 

Ameliyat sırasında kullanılan dikişler vücutta yaklaşık 15-20 gün içerişinde kendiliğinden erimektedir. Bu sebeple ameliyat sonrası dikiş aldırma gibi bir sorun yaşanmaz. Tam olarak iyileşme süresi de yaklaşık 2 aylık bir süreyi kapsamaktadır. İyileşme sürecinse hasta cinsel ilişkiye girmediği takdirde herhangi bir ağrı veya acı yaşamaz. Vajinoplasti ameliyatı olan kadınlara doğum yapmak istediklerinde normal yolla doğum önerilmez. Çünkü ameliyat sonrası normal doğum kanallar daraltıldığı için çok daha zor hale gelebilir. Ayrıca normal doğumlar vajinanın yeniden bollaşmasına sebep olarak ikinci bir ameliyatı gerekli hale getirebilmektedir.

 

Ameliyat Sonrası Cinsel Hazda Bir Değişiklik Olur Mu?

 

Vajinoplasti ameliyatları farklı sebeplere bağlı olarak vajinada meydana gelen bollaşmaların düzeltilmesi ve vajinanın daraltılması amacına yönelik olarak yapılır. Bu sebeple uygulama sonrası kadının cinsel ilişki sırasında daha çok uyarılması mümkün hale gelir. Ameliyat sonrası cinsel haz artacağı gibi, daha kaliteli orgazmlar yaşanmaktadır. Böylece hem kadın hem de erkeğin cinsel yaşamlarını daha sağlıklı ve mutlu bir şekilde sürdürmeleri olanaklı hale gelir.

 

Vajinoplasti Fiyatları

 

Vajinoplasti ameliyat fiyatları ameliyatın yapılacağı kliniğin fiyat politikasına ve ameliyatı yapacak hekimin uzmanlığına göre farklılıklar gösterebilmektedir.

 

Vajina bölgesinde farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan yıpranma, estetik kayıplar ve deformasyonların giderilmesi amacıyla yapılan cerrahi girişimler vajinoplasti olarak adlandırılmaktadır.