Vajinismus Teşhisi Nasıl Konur

Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olan Vajinismus istemsiz kasılmalara bağlı olarak cinsel ilişkinin tamamlanmamasıdır. Kişinin ilişki denemelerinde vajinada gerginlik, korku ve kasılma hali tekrar ediyorsa ve kişinin tüm çabalarına rağmen cinsel ilişki gerçekleşemiyorsa bir uzmandan yardım alınmasının zamanı gelmiştir.

 

Vajinismus teşhisinde kişi direk jinekolojik muayene masasına alıp muayene edilmez. Bu şekilde hiçbir sonuca varılmaz.  Hasta ile yapılan bilgi alışverişinde hastanın yaş faktörü, eşi ile arasındaki iletişimi, yetiştiği aile yapısı, okul çağında ya da sonrasında cinsel travma yaşamış mı? Tüm bu veriler elde edildikten sonra, hastanın da fikri alınarak Jinekolojik muayenenin önemi ve kaçınılmaz olduğu anlatıldıktan sonra hasta jinekolojik muayeneye alınır. Hekim tarafından yapılan jinekolojik muayenede vajina dıştan değerlendirildiğinde; kızlık zarında cinsel birleşmeyi engelleyen yapısal bir sorun var mı? Genital bölgede kronik ya da akut enfeksiyon olup olmadığına bakılır.

 

Jinekolog muayenesi sonrası hekimde hasta ile ilgili genel bir fikir oluşur. Altta yatan fiziksel sorunlar varsa bunun tedavisi daha çok ilaç ya da cerrahidir. Kişide psikolojik olarak herhangi bir sorun yoksa uzun süren cinsel terapiler yerine bilinçsel terapi yöntemiyle bu sorun çok kısa sürede çözümlenebilmektedir.

 

Vajinismus Teşhisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Tüm bunları birbirinden ayırt etmek, tedavi planını belirlemek ve hastaya Vajinismus Teşhisi konulabilmesi için bu sancılı süreci fazla uzatmadan çiftler birlikte bir uzmana başvurup, yardım almalıdır. Kadının kendini koruma refleksi olan Vajinismusun belirtilerinin birçoğu fizikseldir. Bu nedenle kasılma anında yaşanan bu acı hissi başta bacaklarda olmak üzere kalça bel gibi vücudunun değişik yerlerinde de görülebilir. Burada önemli olan hekimin hastaya bunun bir hastalık olmadığını ve istenirse ‘’cinsel terapi’’ ile kolay bir şekilde çözüleceğinin anlatmasıdır.

 

Hastanın bunu bilmesi hem tedavi sürecinin hızlanmasında etkili olacak hem de onda hekime karşı bir güven oluşturacaktır. Vajinismus Teşhisi sonrasında tedaviye başlamak çok önemlidir. Süre uzadıkça sorunun ertelenmesi bazı durumlarda çiftleri boşanma aşamasına kadar getirebilmektedir. Çoğu kadında var olan bu durum özellikle ilk cinsel birleşmede ağrılı şekilde ortaya çıkar ve bu kadın için acı vericidir. Bu nedenle hastalığın teşhis edilmesi kadar kaynağını da  teşhis etmekte gerekir.

 

Vajinismuslu Kadınlar Çocuk Sahibi Olur mu?

 

Oysaki; çiftler böyle bir durumla karşılaştığında bunu en yakınları dâhil hiç kimseyle paylaşmak istemezler. Hatta birçoğu doktora gitmek yerine bunun kendi başlarına çözmeye çalışırlar. Ancak evliliğin cinsel birleşme ile tamamlanması gerçeğini fark ettiklerinde ve çocuk sahibi olmak istediklerinde vajinismusun çözümü için doktora başvurular. Yani vajinismus klinik aşamada çiftlerin cinsel yaşamlarını sekteye uğratan ve tedavi gerektiren etkenlerle değil, daha çok çiftin çocuk sahibi olma arzusu öne çıkmaktadır.

 

Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olan Vajinismus istemsiz kasılmalara bağlı olarak cinsel ilişkinin tamamlanmamasıdır.

 

 

Vajinismus Belirtileri

Kesin bir vajinismus teşhisi için bazı kriterlerin olması gerekir. Bunlar  “vajinal kasların cinsel ilişkiye engel olmasıdır. Vajinismus hastalığını belirleyici temel kriterler ise; Bazı cinsel işlev bozukluklar içinde yer alan ve kişinin cinselliğe olumsuz yaklaşımına neden olan cinsel travmalar daha sıklıkla görülmektedir. Kişi geçmişte böyle bir cinsel travma yaşadıysa cinsel ilişkiye girme korkusu kaçınılmazdır.

 

Ağrı Bozukluğu Olan Her Kadına Vajinismus Teşhisi Konur mu?

 

Vajinismus cinsel ağrı bozukluğu olarak bilinse de kesin bir vajinismus teşhisi konulması için kişide illa da bir ağrı oluşması gerekmez. Bu aslında en çokta çiftlerdeki ilişkisinin kalitesi yani aralarındaki iletişimle ortaya çıkar. Cinsel işlev bozukluğuna neden olan ve cinsel birleşme esnasında vajinada hissedilen bu ağrı somut değildir. Kişide vajina ile ilgili hiçbir anatomik rahatsızlığı olmasa bile yaşadığı sorunlar nedeniyle kadında cinsel ilişkinin ağrılı olacağının algılaması kaçınılmazdır. Evet, kadında ilişki sırasında duyulan bu ağrı bozukluğu fizikseldir. Ama cinsel ilişkinin ağrılı olacağını hissetmesinin nedeni tamamen psikolojiktir. Olumsuz vücut ağrısına neden olan cinsel işlev bozuklukları tedavi edilmediğinde bunlar zamanla vajinismus sorunu olarak ortaya çıkıyor. Bu da zamanla kadında kendine güvensizlik ve yetersizlik duyguları nedeniyle cinselliğe karşı olumsuz yaklaşımlar sergilemesine neden olabiliyor. Sonuç olarak vajinismusun cinsel birleşmeyi engelleyen bir cinsel işlev bozukluğu olduğu, savunma davranışına ait kaçınma ve korkular nedeniyle ortaya çıktığı belirlenmiştir.

 

Leave a reply