Jinekolojik Muayene

Kadınlar belli dönemlerde bir takım rahatsızlıkları ya da rutin muayenelerini yaptırmak için jinekolojik doktorlara gitmeyi tercih ederler. Daha önce jinekolojik muayene geçirmiş olan kadınlar muayene nasıl yapılır bilir. Özellikle ilk kez bir jinekoloji muayenesi olacak kadının tedirgin olması olası bir durumdur. Bazıları da sırf korkularından dolayı kontrol aşamasında doktora gitmeyi sürekli erteler. Açıklayıcı niteliğindeki Jinekolojik muayenesi ile üreme sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

Jinekolojik Muayene Nasıl Gerçekleşir?

 

Adet kanamasının olduğu dönemlerde durumu netleştirme adına Jinekolojik muayene gerçekleştirilir. Jinekolojik muayenehane sırasında doktorun elde ettiği bilgiler özel amaçlı durumlar dışında meslektaşlarıyla bile  paylaşmadığı sırlardır.

 

Jinekolojik Muayenede Hastadan Cevap Verilmesi İstenen Sorular Nelerdir?

 

Jinekolojik muayenede hastaya şu andaki sorunun ne olduğu, adet tarihi ailevi hastalıklar korunma yöntemi, daha önce gebelik ile ilgili sorular sorulur. Sonra Jinekolojik muayenesi aşamasına geçilir. Muayene mesane boşken yapılır ve jinekolojik muayene masasına yatırılır. Muayenenin ağrısız olabilmesi karnınızı gevşetmiş olması gerekir. Vajinal enfeksiyonları ve maya enfeksiyonları tespiti için hastadan tahlil ya da ultrason istenebilir.

 

Jinekolojik Muayenede Nelere Bakılır?

 

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tespiti için,

  • Smear Testi için
  • Uterine oluşan kanamaların nedenini tespit etmek için.
  • Uterus miyomları yumurtalık kistleri gibi sorunların nedenini araştırmak için
  • Pelvik ağrılarının genel nedenini bulmak için.
  • Doğum kontrol yönteminin tespit edilmesi için
  • Tecavüz veya istismar şüphesi olan kişiler ile ilgili kanıt toplanması

 

Kanamalı İken Jinekolojik Muayene Yapılabilir Mi?

 

  • Kanamalı iken jinekolojik muayene gerekli görüldüğü durumlarda
  • Aşırı adet kanamalarında
  • Bilhassa ilk gece sonrası karşılaşılan kanamalı durumlarda kanamaya müdahale edilmesi ve nedenini öğrenilmesi için için jinekolojik muayene ya da yapılabilir.
  • Yine yaralanma, düşme kaza gibi durumlarda yapılabilir.
  • Rutin jinekolojik muayenenin dışında herhangi bir dönemde yapılması sonuçları açısından daha tercih edilir.
  • Bu hâlde, enfeksiyon bulguları ve akıntı daha iyi değerlendirilir.
  • Smear almak için yine adet döneminin dışındaki zamanlar tercih edilir.

 

Kadınlar belli dönemlerde bir takım rahatsızlıkları ya da rutin muayenelerini yaptırmak için jinekolojik doktorlara gitmeyi tercih ederler. Özellikle ilk kez bir jinekoloji muayenesi olacak kadının tedirgin olması olası bir durumdur.

 

Dış Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?



Genital bölgede oluşan  siğil akıntı ve diğer anormal durumların belirtileri için  vajina parmaklarla dıştan kontrol edilir. Yine kist veya akıntı için vajina ağzına yerleştirilen spekulum denilen tıbbi bir alet yardımıyla jinanın ve serviksin iç kısmı incelenir. Rahim ağzında, iltihaplanma, olağan dışı bir durum ya da renk değişikliği olup olmadığına bakılır. Hekim değerlendirme yapılır.

 

Bakirelerde Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?

 

Bakirelerde rahmin daha iyi görüntülenebilmesi için ultrasonografi kullanılarak üstten kontrol sağlanır. Muayene sırasında Smear testi için genital bölgeden ufak bir aparat ile bir hücre örneği alınır. Servis içi incelenir. Uterusun bölgesindeki büyüme,  ya da ağrı olduğunda public durumunun tespitinde jinekolojik muayenesi yapılmaktadır. Genel jinekolojik muayenenin önemli bir parçasıdır ve 21 yaşını doldurmuş olan her kadın düzenli olarak yılda bir kez jinekolojik muayenesi yaptırmalıdır.

 

Hangi Durumlarda Jinekolojik Muayene Yapılır?

 


* Bir kadın hamile kaldığında jinekolojik muayenesi yaptırması gerekir.

*Enfeksiyon riski klamidya, genital siğil sorunu yaşayan kadının düzenli

* jinekolojik muayene yaptırması gerekir.

* Pelvik bölgesinde ağrı sorunu yaşadığında

*Gebelik öncesi ya da gebelik sürecinin takibinde

 

Ultrason Muayenesi Nasıl Yapılır?

 

Doktorlar genelde rahmin görüntüsünü yapmak için ses dalgalarını kullanır. Ultrason ile rahimde, yumurtalıklarda kist oluşumu ya da herhangi bir sorunu tanılama yapılması çok daha kolaydır. Herhangi bir sağlık sorununu teşhis halinde gerekli durumlarda hastadan farklı testler istenebilir. Düzenli jinekolojik muayenesi bu bakımdan hayatı önem taşımaktadır. Jinekolojik muayeneden sonrasında doktorun gerekli görmesi halinde ultrason muayenesi  yapabilir.

 

Jinekolojik Muayenesi Sonrası Ultrason İncelemesi

 

Jinekolojik muayenesi sonrası hekim tarafından ultrason incelemesi yapılmaktadır. Ultrason muayenesi karından public ve genital bölgeden yapılabilmektedir. Ultrason muayenesi eğer karından yapılacaksa kadın hastanın idrar torbasının dolu gerekmektedir. Ultrason muayenesi cinsel ilişki deneyimi yaşamamış hastalara karın bölgesinden yapılmaktadır.

 

Acil Jinekolojik Muayenesi Olması Gereken Durumlar

 

  • Ateş, kasık yada karın ağrısı
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Genital bölgedeki yaralanmalar
  • Şiddetli adet kanamaları
  • Adet dışı görülen kanamalar

 

Jinekolojik Muayenesinin Kadın Üreme Sağlığı Açısından Önemi

 

21 yaşından itibaren kadınlarda sadece şikayet veya bulgu olduğu  zaman değil  kontrol amaçlı yıllık rutin yıllık jinekolojik muayenesi yaptırılması önerilmektedir. Jinekolojik sorunu ya da hastalık riski taşımayan kadınlarda yine yılda bir kere jinekolojik muayenesi rutin olarak yapılmalıdır.

 

Jinekolojik Muayenenin Ertelenmemesi Gereken Durumlar Nelerdir?



Karın bölgesinde şiddetli ağrı, aşırı adet kanamaları, adet düzensizlikleri,  ağrılı adet görülmesi, gebelik, adet dışı meydana gelen kanamalar, genital bölgede ağrı, şişlik, akıntı, cinsel yolla bulaşan hastalık gibi durumlarda evli, bekar herkes jinekoloji muayeneden geçmesi gerekmektedir.

 

Erken Teşhiste Jinekolojik Muayenenin Önemi Nedir?

 

Kesinlikle ertelenmemesi gereken jinekolojik muayenesi üreme sağlığını korumayı hedefleyen bir sağlık hizmetidir. Bu şekilde kadının başta cinsel hastalıklar olmak üzere,  hastalıklardan korur. Ayrıca kanserlerin ve üreme organı ile ilgili diğer tüm hastalıklar erken tanı ve tedavisi gibi elde edilen edinimler sayesinde kadının yaşam kalitesi artar.

 

Jinekolojik Muayenede Yapılan Testler Nelerdir?

 

Jinekolojik muayenede yapılan smear testinin önemi; HPV yüksek riskli tip taraması, rahim ağzı kanser taraması yirmi bir yaşında başlamaktadır. 21-29 yaş arasında  her üç yılda bir düzenli olarak yapılması önerilmektedir. Smear taramaları rahim ağzı kanseri erken tanısında çok önemli bir yere sahiptir. Jinekolojik muayenehane yapılmakta olan diğer tanısal testler kısaca şöyledir;

  • Laparoskopi,
  • Pelvik tomografi,
  • MR, PE
  • Kolposkopi ve biyopsi
  • Histeroskopi,gibi tanısal testlerdir.