Vajinoplasti Nasıl Yapılır

Halk arasında vajina daraltma ameliyatı olarak da bilinen vajinoplasti, özellikle normal doğum sonrası, yaş ilerlemesi ve jinekolojik müdahaleler sebebiyle sıkılığını yitiren vajinanın yeniden daraltılması amacıyla yapılmaktadır. Son zamanlarda oldukça yaygınlaşarak en fazla talep gören estetik operasyonlardan biri haline gelen vajinoplasti ameliyatı, vajina duvarlarına yönelik olarak yapılan bir cerrahi müdahale olup, yaklaşık 45 dakika ila 1 saat arasında süren bir işlemdir.

 

Normal doğum sonrasında bollaşarak elastikiyetini yitiren vajina, cinsel aktivite sırasında fonksiyonunu yerine getiremez. Bu tür durumlar kadında kendini değersiz görme şeklinde psikolojik sorunlara ve genital bölgede estetik kayıplara sebep olur. Erkek açısından ise cinsel tatminsizlik sonucunda eşten soğuma şeklinde sorunların oluşumuna temel teşkil edebilmektedir. Eşlerin cinsel yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmeleri açısından son derece önemli olan vajina sorunları, kısa sürede ve ağrısız, acısız şekilde yapılan vajinoplasti ameliyatlarıyla giderilmektedir.

 

Vajinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Vajina genişlemesi genellikle normal doğum sonrası ortaya çıkmakla birlikte, genetik yatkınlık da önemli bir faktördür. Derinin ince ve elastikiyetinin olağandan daha fazla olması halinde doğumla birlikte vajinada bollaşmaların olduğu görülmektedir. Görsel bir estetik kayıp olmamakla birlikte eşler arasında sorunların oluşmasına zemin hazırlayan bu durum, vajina kaslarının gevşemesi sonucunda idrar tutma zorluğu, ilişki sırasında istenmeyen seslerin çıkması gibi birçok sorunun da temel kaynağı olabilmektedir. Genellikle birden fazla ve normal yolla doğum yapan kadınlarda rastlanan bu sorun vajina arka duvarına yapılan daraltma işlemi ile ortadan kaldırılmaktadır.

 

Vajina daraltma ameliyatı sırasında vajina içerisinden bir miktar doku alınmakta ve kalan doku birbirine yaklaştırılarak dikilmektedir. İsteğe bağlı olarak genel yada lokal anestezi altında yapılan ameliyat sırasında herhangi bir ağrı acı duyulması söz konusu değildir. Ameliyat sonrasında hastanın müşahede altında tutulması gerekmediğinden aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası hekim tarafından önerilen periyotlarla pansuman yaptırmak ve kişisel hijyene özen göstermek gereklidir.

 

Vajinoplasti Sonrası Tedavi Süreci Nasıl İşler?

 

Vajinoplasti ameliyatı sonrasındaki süreç, tedavinin başarısı adına oldukça önemlidir. Vajina daraltma ameliyatı olan hasta taburcu edildikten sonra,

 

  • Genel hijyen kuralları ve genital gölge temizliği konusunda titiz davranmalıdır.
  • Pansumanlar aksatılmadan ve hekim önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
  • Reçete edilen ilaçlar zamanında ve eksiksiz alınmalıdır.
  • Yaklaşık 3 hafta havuz veya saunadan uzak durulmalıdır.
  • En az 6 hafta cinsel aktiviteden kaçınmalıdır.

 

Vajinoplasti ameliyatı sonrası atılan dikişler yaklaşık 2 hafta sonra herhangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın kendiliğinden dökülmektedir. Bu sebeple dikiş aldırmak amacıyla doktora başvurmaya gerek yoktur. Ameliyatın üzerinden 1 ay geçtikten sonra vajina bölgesi normal halini almakta, hasta 45 gün sonrasında normal cinsel yaşamına geri dönebilmektedir.

 

Vajinoplasti ameliyatı sonrasında çoğunlukla vajina bölgesinin sıkılığı korunmakla birlikte, düşük bir ihtimalle de olsa tekrar eden doğumlar, yaş ilerlemesi, gürbüz bebek doğurma gibi nedenlere bağlı olarak yeniden genişleme görülebilmektedir. Bu tür bir tekrarı önlemek için vajina kaslarının güçlendirilmesi amacıyla yapılan egzersizler oldukça faydalıdır. Kegel egzersizleri adı verilen antrenmanlar sayesinde hem vajina kasları hem de vücudun farklı bölgelerindeki kas yapıları güçlendirilebilir. Bu tür egzersizler kadını ilerleyen yaşlarda idrar kaçırma gibi sorunlardan da uzak tutar.

 

Vajina Daraltma Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

 

Ameliyat sonrası vajina bölgesinde herhangi bir iz kalıp kalmayacağı ameliyat olmayı düşünen kadınların en fazla merak ettiği sorulardan biridir. Ameliyat sonrası herhangi bir izin kalması söz konusu olmadığı gibi, bireyin ameliyat geçirildiğine dair bir emarenin görülmesi bile olanaksızdır. Ameliyatın önemli komplikasyonlar barındırmaması da kadınlar açısından oldukça rahatlatıcıdır. Kısa süreli lekelenmeler, hafif kanamalar ve ödem gibi basit risk faktörleri barındıran vajinoplasti ameliyatları, hastanın hekim tavsiyelerine uyması halinde kısa sürede normal yaşama dönüşebilen operasyonlardır. Ameliyat sonrası görülebilen hafif kanama ve ödem oluşumları 10 gün içerisinde ortadan kaybolmaktadır.

 

Vajinoplasti Ameliyatlarının Cinsel Yaşama Etkisi

 

Cinsel ilişki sırasında kadını orgazma ulaştıran klitorisin penise sürtünmesidir. Vajina doğum veya farklı bir sebebe bağlı olarak bollaştığı takdirde beklenen bu sürtünmenin miktarı azaldığından dolayı cinsel haz alınması güçleşmektedir. Vajinoplasti ameliyatı sonrasında penisin daha dar bir vajene girmesi sebebiyle klitorise sürtünme süresi uzamakta, kadının ve erkeğin daha tatminkar bir cinsel hazza erişmesi mümkün olabilmektedir. Birçok kadın hasta vajinoplasti öncesi orgazm yaşayamadığı şikayetinde bulunmakta, ameliyat sonrası cinsel ilişkiden alınan hazzın artmasının yanı sıra orgazm yaşamaya başladıklarını ifade etmektedir. Bu sebeple vajina daraltma ameliyatları cinsel yaşamın daha sağlıklı sürdürülmesine büyük katkı sağlamaktadır.

 

Vajinoplasti İle Kombine Edilebilen Ameliyatlar

 

Yaklaşık 1 saat süren vajina daraltma ameliyatları farklı bir ameliyatla kombine edildiğinde genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Vajen alt duvarında bulunan ve iki taraflı pelvis tabanını oluşturan kasları birbirine yakı hale getiren ameliyat, labioplasti ile birlikte de yapılabilmektedir. Vulva ve iç dudak sarkmalarının giderilmesine yönelik olarak yapılan bu uygulama, vajina dudaklarının küçültülmesi ile genital bölgenin istenilen estetiğe kavuşmasına olanak sağlamaktadır.

 

Vajinoplasti Neden Yapılmalıdır?

 

Vajinoplasti ameliyatı birçok farklı sorunun ortadan kaldırılması için yapılması gereken bir cerrahi girişimdir. Kadının öz güvenini yeniden kazanması adına oldukça önemli yararlar sağlayan ameliyat,

 

  • Eşler arasındaki cinsel olumsuzlukların giderilmesi,
  • Cinsel ilişki sırasında meydana gelen ve kadında mahcubiyet yaratan seslerin giderilmesi,
  • Doğum sonrası izlerinin onarılması
  • Genital estetiğin sağlanması
  • İdrar kaçırma sorununun çözümü adına yapılması gereken bir ameliyattır.

 

Vajinoplasti ameliyatı sonrası hastalara normal yolla doğum yapmamaları tavsiye edilir. Çünkü vajinanın bollaşmasındaki ana etken, doğum sırasında kasların gevşemesi ve vajina yapısının bozulmasıdır. Ancak hastanın isteği doğrultusunda normal doğum yapmasında da herhangi bir sakınca yoktur. Vajina daraltma ameliyatları genellikle adet dönemi geçtikten sonra yapılmakta, kanama sebebiyle enfeksiyon oluşma riski ortadan kaldırılmaktadır.

Vajina daraltma ameliyatları mutlaka genital estetik konusunda uzman jinekologlar tarafından yapılmalıdır.

Aksi takdirde yaşamın geri kalan bölümünde önemli sorunlar yaşanması ihtimal dahilindedir. Ayrıca ameliyatı gerçekleştirecek hekimin estetik cerrahi prensipleri konusunda bilgi sahibi olması da oldukça önemlidir.

 

Halk arasında vajina daraltma ameliyatı olarak da bilinen vajinoplasti, özellikle normal doğum sonrası, yaş ilerlemesi ve jinekolojik müdahaleler sebebiyle sıkılığını yitiren vajinanın yeniden daraltılması amacıyla yapılmaktadır.