Rahim Sarkması Belirtileri

Kadın üreme organlarından biri olan rahim, kısıtlı hareket yeteneğine sahip bir organdır . Pelvik kasları bağ dokularının asılı olduğu bir organdır.

 

Rahim Sarkması Nedir?

 

Rahim sarkması rahmin normalde olması gerekir duyulan yere aşağıya doğru sarkması durumudur. Çoklu doğum, menopoz ile birlikte östrojen hormonunun azalmış olması yaşlanma şeklinde nedenlerden dolayı pelvik kaslar ve bağ dokuları gevşekliği oluşmaktadır. Bu gevşemeye bağlı olarak ve de çekim çekim etkisiyle rahim; vajinadan aşağı, doğru sarkar. Kadınlarda çoğunlukla görülen bu durum; vajinanın dışından görünecek kadar ilerleyebilmektedir. Rahim sarkması belirtileri kişinin  pelvis adı verilen doku ağırlık veya basınç hissi, bel ağrısı idrar kaçırma, vajinal yanma gibi şikayetler ile ortaya çıkmaktadır.

 

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

 

Embriyonun gelişimini sürdürdüğü organ olan rahim, farklı sebeplerden nedeniyle sarkmanın şiddetine bağlı olarak şikayetler, bel bölgesinde hafif ağrı benzeri şekilde yakınmalar olabilmektedir. Rahimde görülen hafif derecedeki sarkmalar hiçbir belirtiye yol açmaz. Ancak birtakım hastalar özellikle sabah saatlerinde hafif şekilde başlayan başlamış olan ve ilerleyen saatlerde artan şiddetli bir bel ağrısı şikayeti ile birlikte ortaya çıkar. Bazı vakalarda karnın alt kısmında ağırlık ve basınç hissi ya da  aşağı doğru çekilme hissi gibi yakınmalar da görülebilir.

 

Rahim Sarkması Belirtileri Genel Olarak Şöyle Sıralanabilir:

 

  • İdrar yapamama
  • İdrar tutamama
  • Bağırsak düzensizliği
  • Belin alt bölümündeki ağrı şiddeti
  • Şiddetli vajinal kanamalar
  • Vajinal akıntı
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı
  • Vajinadan bir şey çıkacakmış biçimde ağrı hissetme
  • Vajinadan görünür şekilde doku çıkması

 

Rahim Sarkması Neden Olur?

 

Rahmi bulunmuş ortamda asılı olarak tutan pelvis kasları ve bağ dokusu isminde bağ dokularının kilo vermesi, rahim sarkmasına yol açar. Kaş bağ dokularının kilo vermesine  dolayısıyla rahmin aşağı doğru sarkmasının nedenleri  şu şekilde sıralanabilir:

  • İlerleyen yaş
  • Menopoz sonrasında östrojen miktarındaki azalma
  • Çok kez doğum yapmış olmak
  • Çoğul gebelik
  • İri bebek doğurmuş olmak
  • Normal doğum
  • Doğumsal travmalar
  • Geçirilmiş pelvis operasyonları
  • Genetik Olarak Cılız bağ dokusuna Sahip olmak
  • Aşırı kilo ya da obezite
  • Kronik öksürük
  • Ağır Kaldırmak
  • Kronik kabızlık

 

Rahmin Sarkması İle Ortaya Çıkan Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Rahmin sarkması ile beraber risk faktörleri olarak da değerlendirilebilir. Kronik kabızlık, öksürük yahut sürekli ağır kaldırmak benzer şekilde nedenler bununla birlikte rahim sarkması açısından risk gerçekleştiren faktörlerdir. Bu tür deki rahatsızlıkların tedavi edilmesi ya da yaşam şeklinin değiştirilmesi rahim sarkmasının önlenmesinde destek olabilir.

 

Rahim Sarkması Nasıl Önlenir?

 

Rahim sarkması önlenebilir bir hastalık olmasa da risk faktörlerini azaltmak, rahim sarkması olasılığını düşürür. Özellikle ailesinde rahim sarkması öyküsü olan kişilerin karın kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapması, kiloluysa kilolarından kurtulması uzun süren kabızlık sorunlarının kontrol altına alınması hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi, rahim sarkmasını önleyebilir.

 

Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

 

Hafif şiddette rahim sarkmaları tedavi gerektirmez. Ancak Rahmin vajinanın dışına çıkacak halde sarkması birtakım esenlik Sorunlarına yol açabilir. Bu uç vakalarda rahim, iç çamaşıra münasebet edebilir düzeydedir met ettik vaziyet ülser oluşumuna yol açabilir. Rahmin sarkmış olması öteki pelvik organların da sarkmış olabileceği neden gelebilir. Mesanenin sarkması olarak belli sistolsel varlığında vajinanın ön duvarında şişlik oluşur. İdrara çıkmak zorlaşır ve idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla tekrarlar. Rektum üstünde yer alan bağ dokusunun kilo vermesi ise bağırsak hareketlerinin bozulmasına, dışkılama alışkanlığında da değişikliğe yol açar. Bu yüzden rahim sarkması tedavi seçeneğinin doktor ile beraber değerlendirilmesi önemli bir aşamadır.

 

Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Koyulur?

 

Rahim sarkması tanısı rutin kontroller ile konulmaktadır. Bazı vakalarda sadece bulgular tanı koymak için yeterli olurken, sıklıkla rahim sarkması şikayeti olan kişiler, bu durumun farkında olarak doktora başvurmaktadır. Rahim sarkması belirtilerinden bir ya da  birkaçının bulunması rahim sarkması rahatsızlığı bulgusunu güçlendirir. Doktor ‘un  hastanın öyküsünü dinlemesinin ardından kişinin pelvik muayenesine geçilir. Rahmin vajina içerisine ne kadar sarktığının tespit edilebilmesi ve tanının konması için muayene esnasında hastanın ıkınması istenir. Pelvik kaslarının gözlemlemek içinse, idrarını tutarcasına kaslarını kasması istenir. Bunun yanı sıra rahim sarkmasına bağlı bu türdeki şikayetlerin, kişinin yaşam kalitesini ne kadar düşürdüğünü belirlenmesi için, kişiye hekim tarafından sorular sorulur. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda rahimin sarkması tanısı koyulur. Rahim sarkmasının mevcut şiddetine göre tedavi yöntemi içindir.

 

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

 

Hafif şiddette olan rahim sarkmaları genellikle tedavi gerektirmediği düşünülse de sarkma ilerleyebileceğinden hekim tarafından hastanın takibi istenebilir. Bu tip durumlarda doktor pelvik kasların güçlendirilmesi için hastaya kegel egzersizi gibi egzersizler önerebilir. Bunun yanı sıra ağır kaldırmamak, kronik öksürük ve kabızlık gibi durumların tedavisi şeklinde alternatifler de mevcuttur.

 

Vajinal Halka (Pesser) Tedavisi

 

Ancak ileri derecedeki rahim sarkmalarında farklı  tedavi seçenekleri sarkmanın şiddetini belirleyen bir öteki etkili  faktör de bireyin hamile kalıp kalmayacağıdır. Bunlara göre dr tarafından uygulanacak olan tedavi planı oluşturulur.  Kişinin bebek sahibi olması istemesi durumunda vajinal halka ya da daha farklı bir anlatımla vajinal pesser kullanılabilir. Kişinin rahminin boyutuna göre uygun'un pesser boyutu doktor tarafından belirlendikten sonra hekim, halkanın nasıl kullanılması gerektiği konusunda kişiyi detaylı bir şekilde bilgilendirir. Cinsel birleşme esnasında da güvenle kullanılan vajinal halka, rahmi destekleyerek aşağı doğru sarkmasını önler. Bir diğer tedavi metot de halk içinde rahim sarkması ameliyatları alarak bilinen cerrahi operasyondur. Bu durum rahim sarkmasının şiddetine bağlı olarak kişinin önüne iki ayrı seçenek sunulabilir. Pelvik dokuların onarımı İçin sentetik doku ya da kişinin farklı bir yerinden alınan doku ile zayıflayan dokular değiştirilir.

 

Kadın üreme organlarından biri olan rahim, kısıtlı hareket yeteneğine sahip bir organdır. Pelvik kasları bağ dokularının asılı olduğu bir organdır.

 

Histerektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

 

Rahim sarkması şiddetli ise histerektomi önerilebilir. Ancak histerektomi önemli bir ameliyattır kalp hastalıklar kan damarı (kardiyovasküler), adet zamanlardaki araştırmalar ettik bazı metobolik hastalıkların artması gibi uzun süreli sağlık  risklerini ortaya çıkarmaktadır. Şiddetli rahim sarkmasının tedavisi histerektomidir. Açık ya da laparoskopik cerrahi ile yapılabilen histerektomi, rahmin tamamen çıkarılmasıdır. Bu tedavi seçeneklerinde belirleyici olan, riskli faktörler şunlardır; Şikayetleri, rahim sarkmasının şiddetine bağlı olarak kişinin kişinin gebe kalıp kalmadığını düşünüp düşünmediğidir. Tüm bu bilgiler ışığında yapılan jinekolojik muayene sonrasında doktor, hastayla beraber hangi tedavi yönteminin kendisi için uygun olduğuna karar verir.

Vajina daraltma operasyonları genital estetik alanında en çok ilgi gören ve tercih edilen operasyonlar arasında yer alır. Tıp dilinde ‘Vajinoplasti’ olarak da bilinen bu operasyon ile genişleyen ve sarkan vajinalardaki problemler giderilir ve tekrar normal vajinalara sahip olunur. Her geçen gün popülarite kazanan bu operasyon hem işlev olarak hem de estetik açıdan oldukça faydalı olan bir uygulamadır.